Infekterat om byte av ortnamn på Malmön

1:33 min

Det har blossat upp en infekterad strid över vad Bohus-Malmön egentligen ska heta efter att Sotenäs kommuns tekniska utskott en återgång till det ursprungliga namnet Malmön.

Stig Olsson lämnade för två år sen ett medborgarförslag om att ön ska heta det den heter enligt lag, Malmön. Ett förslag som kommunstyrelsens tekniska utskott klubbat igenom och som nu ska ta sig till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

När frågan nu tagit sig hela vägen till maktens korridorer har Claes Brügge och hans förening Bohus-Malmön fått nog och startat en namninsamling om att behålla ordet Bohus i ortnamnet.

– Ska man ha ett namn som är säljande så är det väldigt bra om det heter Bohus framför, för Bohuslän är känt över hela Sverige, säger Claes Brügge.

Men Malmön har ju hetat Malmön sedan 1300-talet och enligt lagen så heter ön Malmön. Ska det inte heta vad det enligt lagen heter?

– Jag säger ju gärna Malmön när jag är hemma, men ska vi peka ut oss i Sverige så räcker inte det, säger Claes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista