Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Anna Maria Bonskog, enhetschef för hemtjänsten i Munkedal.
1 av 2
Anna Maria Bonskog, enhetschef för hemtjänsten. Foto: Elisabeth Cederblad/Sverigs Radio.
Magdalena Jorkvist Stig Carlsson Munkedal Äldreomsorg
2 av 2
Stig Carlsson lagar mat tillsammans med Magdalena Jorkvist. Foto: Elisabeth Cederblad / Sverigs Radio

Munkedals hemtjänst pionjärer för matlagning i hemmet

Stig Carlsson: Maten är bättre än när jag lagar den
1:42 min

Hemlagad mat till hemtjänstens vårdtagare har satt Munkedal på kartan.
Intresset är stort från andra kommuner men få kommuner i vårt område är beredda att göra samma sak.

– Innan jag blev dålig lagade jag maten själv, säger Stig Carlsson, en av hemtjänstens vårdtagare som får maten lagad hemma i sitt kök.

Matlagning i hemmet började som ett projekt 2012. Eftersom det inte tog längre tid och inte heller blev dyrare, permanentades modellen året därpå.

För kommunen har det lett till mycket positiv uppmärksamhet. Bland annat utsågs Munkedal till årets seniorvänligaste kommun 2013, i maj kommer äldreminister Åsa Regnér på besök och många andra kommuner har varit på studiebesök.

– De vill veta om det kostar mer, om det tar mer tid och hur vi gör. De tror ju inte att det inte kostar mer eller tar mer tid, men vi har gjort utvärderingar som visar att det är så, säger Anna Maria Bonskog, enhetschef för hemtjänsten.

Men, trots mycket uppmärksamhet är det få kommuner i vårt sändningsområde som är beredda att följa Munkedals exempel.

Uddevalla kommer att prova matlagning i hemmet fram till årsskiftet och i Vänersborg har delar av personalen gått en matlagningskurs hos Hushållningssällskapet.

Övriga kommuner har olika varianter med färdiglagad mat som hemtjänsten levererar.

Anna-Maria Bonskog tror att det är tidsaspekten som avskräcker och att förändringar är krävande.

– Det är inte bara att göra. Man måste ha personalgruppen med sig och det krävs att personalen får lite utbildning för det ska lagas bra mat på kort tid. Det är ju en förändring och det tar tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".