Maha Aljundi och Isaac Mehari.
Maha Aljundi och Isaac Mehari. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio.
Första tiden i nya landet

Läkarna Maha och Isaac vill jobba i Sverige

7:25 min

P4 Väst följer åtta flyktingar under deras första tid i Sverige och under de två månader som gått sedan starten har det redan hänt mycket för flera av dem.

Under det senaste två månaderna har de berättat om sina liv, här i P4 Väst.

Det handlar om Inam och Donia som är palestinier, Maha, Hassan, Abdullah, Omar och Nabil som flytt från Syrien och Isaac som flydde från sitt hemland Eritrea.

Och under den senaste tiden har det hänt en hel del.

Isaac, som är läkare, har fått en praktikplats på en vårdcentral i Trollhättan. Hassan som är ekonom har fått två erbjudanden: Ett från Högskolan Väst och ett från företaget Nevs.

Maha, som också är läkare, har varit här i sex månader. Hon går på kurs i svenska för just läkare, och hon säger att hon redan kan klara sig ganska bra på det nya språket.

Svenska språket säger de alla är nyckeln till ett framtida liv i Sverige och dessutom att lära sig mer om den svenska kulturen.

Här hittar du alla reportage i serien Första tiden i nya landet.


Om serien

Det har aldrig tidigare varit så många som flyr från krig och konflikter runt om i världen och en hel del söker sig till Europa.

Vårt land tog förra året emot 163 000 flyktingar och de fortsätter att söka sig hit. Men hur ser deras tid ut efter att de har kommit hit till Sverige?

För att få veta ska P4 Väst under det här året följa några flyktingar från Syrien, Gaza och Eritrea som bor här i området.

De ska få berätta sina egna historier, livet i hemlandet, hur själva flykten gick till, varför de kom just hit, och hur går de tänker gå vidare med sina liv.

Har du frågor om serien? Mejla jorgen.winkler@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista