May Lis Svensson, Kommittén för Dalslands sjukhus.
1 av 3
May Lis Svensson, Kommittén för Dalslands sjukhus. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
patrik thulin
2 av 3
Patrik Thulin, vd för Praktikertjänst. Foto: Cecilia Bergil / Sveriges Radio
Dalslands sjukhus
3 av 3
Förändingar kan vara på gång hos Dalslands sjukhus. Foto: Cecilia Bergil / Sveriges Radio

Småsjukhusen kan få nya vårdplatser

2:00 min

Sjukhusen i Bäckefors och Lysekil kan få nya vårdplatser i regi av privata Praktikertjänst.

Det är företaget Praktikertjänst som vill öppna nedlagda avdelningar för att skapa korttidsplatser för patienter som är utskrivna från NÄL, men som inte kommunerna klarar av att ta hand om. Efterlängtat av bland annat Kommittén för Dalslands sjukhus

-Detta är en av dom saker som vi  har jobbat kraftfullast för, säger May Lis Svensson i Kommittén för Dalslands sjukhus. Hon gillar verkligen idén att skapa en ny avdelning med korttidsplatser i de tomma lokalerna på sjukhuset.

Och den som vill genomföra detta är Patrik Thulin, som är vd för privata Praktikertjänsts verksamhet på lokalsjukhusen.

– Visst finns det behov, det är ju självklart. De som är medicinskt färdigbehandlade behöver ju inte ligga kvar och ta upp platser på sjukhus. Det är ju bättre att de kommer hem och får den omsorg de behöver.

Patienter som sjukhuset inte kan skicka hem är ett av de största problemen man har i NU-sjukvården, och dyrt för kommunerna. Det är ofta gamla och skröpliga patienter som inte är tillräckligt sjuka för att behöva sjukhusvård, men för dåliga för att klara sig hemma utan mer hjälp.

De blockerar vårdplatser som kunde användas till akut sjuka patienter. Hittills i år har sjukhuset haft 132 så kallade betalningsdagar, alltså patienter som legat kvar längre än karenstiden på fem dagar- sedan måste hemkommunen betala. Den tiden kommer troligen att krympas till tre dagar, och då blir det förstås ännu dyrare.

Patrik Thulin tänker att en särskild avdelning med korttidsplatser på lokalsjukhusen skulle kunna avlasta kommunerna, och han är säker på att det skulle bli billigare.

–Vi är redo, vi vill starta om vi får bra förutsättningar.

Än så länge har Patrik Thulin bara börjat sondera med kommunerna. I Strömstad har kommunen själv en liknande plan för sjukhuset, men i både Lysekil och Bäckefors hoppas han kunna öppna korttidsplatser någon gång under nästa år. På Dalslands sjukhus skulle det handla om 27 platser:

–Vi som är häruppe och besöker sjukhuset vi ser ju vilken ofantlig resurs det är, det borde gå att göra mycket mer av det, säger May Lis Svensson.

– Att få se Dalslands sjukhus blomstra hade varit jättetrevligt och spännande för både mig och mina medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista