spe11f15 Patient Sjukhus
Kommunerna i Fyrbodal sämst i klassen på att få hem färdigbehandlade patienter. Foto: ERIK G SVENSSON / Scanpix

Fyrbodals kommuner sämst på att ta hem patienter

1:38 min

Kommunerna i Fyrbodal är sämst i länet på att få hem färdigbehandlade patienter från sjukhus. 

I dag har P4 Väst rapporterat om planerna på korttidsboenden i Lysekil och Bäckefors för patienter som är färdigbehandlade av NU-sjukvården och som enligt NU-sjukvården skulle må bättre om de vårdades i hemkommunen.

– Det är många som ligger kvar i onödan, berättar Magnus Kronvall, chef för område medicin och akut i NU-sjukvården.

– Det finns nationell och regional statistik som visar att Västra Götalandsregionen utmärker sig med ovanligt många utskrivningsklara patienter, och i regionen är det Fyrbodal som utmärker sig lite extra.

60 patienter ligger just nu kvar på NÄL trots att de egentligen inte behöver vårdas på sjukhus. Det handlar oftast om gamla, som behöver mer hjälp av kommunen än innan de blev sjuka. Efter fem dagar måste kommunen betala till sjukhuset, och det kostar cirka fyratusen kronor per vårddygn.

Enligt Magnus Kronvall hade NU-sjukvården lika stora intäkter av detta förra året som Sahlgrenska i Göteborg, som ju är ett mycket större sjukhus. Och det gör förstås att vårdplatser på sjukhuset blockeras:

– Vi har ju mycket överbeläggningar i NU-sjukvården, det hade vi inte haft i lika stor utsträckning om vi inte hade haft de här patienterna, säger Magnus Kronvall.

– Dessutom är det en extra belastning på vår egen personal.

Enligt ett nytt lagförslag kommer karenstiden innan kommunen får betala dras ner till tre dagar.

Magnus Kronvall anser att både patienter och kommuner skulle vinna på att vårda dem hemma istället.

– Vi är övertygade om att det inte är bra för patienterna. Patienter som ligger för länge blir hospitaliserade och tappar egenförmåga, dvs de kommer att behöva ännu mer hjälp i framtiden. Så vi tror att det är i längden blir en fördyring även för kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista