Lars Ahngnell, chef för BUP i NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad/P4 Väst
Lars Ahngnell, chef för BUP i NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad/P4 Väst

Extra pengar till BUP kan minska vårdköer

1:38 min

Bristen på läkare och psykologer ger långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin och en vårdgaranti som är satt ur spel.
Men öronmärkta pengar till utvalda patientgrupper ger lättnader. 

Sammanlagt handlar det om 18 miljoner fördelat på tre år. Det ger utrymme att att förstärka flera utvalda områden; neuropsykiatriska utredningar, patienter med ätstörning och personer med självskadebeteende.

– Det är klart att en förstärkning inom till exempel ätstörning gör att vi har möjlighet att bygga upp funktioner med dagvård som ger ett bredare behandlingsutbud från specialistsjukvården, säger Lars Ahngnell, chef för barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården.

Men de extra pengarna gör inte någon direkt skillnad för alla patienter säger Lars Ahngnell.

– Vi har ju också andra barn och ungdomar som sliter med livet på ett stort sätt, men som inte träffas av just de här medlen. 

Enligt vårdgarantin för barn och ungdomspsykiatrin i Västra Götaland ska ungdomar erbjudas ett första besök inom 30 dagar, men NU-sjukvården är långt därifrån med väntetider på i genomsnitt 99 dagar. Enligt Lars Ahngnell beror det framför allt på svårigheterna att rekrytera rätt kompetens.

–Jag har ungefär hälften av de doktorer jag behöver. Det kan vara svårt att rekrytera för oss som ligger en bit från Göteborg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista