Maja Berg, psykolog BUP i NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad/P4 Väst
Maja Berg, psykolog BUP i NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad/P4 Väst

NU-sjukvården får samlat traumacenter i Uddevalla

1:34 min

En samlad traumamottagning i Uddevalla ska ge bättre vård för både barn och vuxna. Det betyder också bättre beredskap att ta emot flyktingar som behöver traumavård.

Under 2016 och 2017 har NU-sjukvården fem miljoner kronor per år som är öronmärkta till ett särskilt traumacenter, som ska byggas upp i Uddevalla.

Maja Berg, som är psykolog inom BUP i NU-sjukvården, säger att det blir en stor förbättring - i dag är patienterna hänvisade till olika mottagningar i öppenvården.

– Det finns inte så många som har kvalificerad utbildning inom traumabehandling. Det är en brist och det blir köer på grund av det.

– Så det är en jättestor hjälp av vi får riktade pengar till det här området, säger Maja Berg.

Hälften av pengarna är till barn- och ungdomspsykiatrin, hälften till vuxenpsykiatrin.

Meningen är kunskapen ska samlas på ett ställe för att kunna ge vård till svårt traumatiserade barn och ungdomar och till deras föräldrar.

– Om vi kan placera de här enheterna i anslutning till varandra, till exempel inne på Uddevalla sjukhus, så ser vi möjligheten till ett kollegialt samarbete. Man kan samarbeta runt en familj till exempel där föräldrarna också har en traumaproblematik, säger Lars Ahngnell som är chef för barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården.

Det här är en satsning som också ger beredskap att ta emot flyktingar med trauman.

– De kommande åren är det en patientgrupp som vi måste vara rustade för att möta, säger Maja Berg.

Traumamottagningen beräknas bli klar till årsskiftet 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista