Penilla Gunther. Foto: Kristdemokraterna.
Penilla Gunther. Foto: Kristdemokraterna.

Alliansen samarbetar inför nästa val

2:20 min

De fyra Allianspartierna går till val tillsammans 2018. Bra, tycker Penilla Gunther (KD) men hon menar att det krävs förändring för framgång.

Kristdemokraten och riksdagsledamoten Penilla Gunther från Trollhättan säger att det var en självklarhet att Alliansen ska gå till val tillsammans igen.

– Det var det inget tvekan om. Det finns en längtan efter att få tillbaka en alliansregering, säger hon.

Samtidigt har Kristdemokraterna förlorat mer än halva sitt väljarstöd sedan de började gå till val tillsammans med de tre andra borgerliga partierna.

– Det är något vi måste diskutera inom Alliansen. Vi måste låta varje parti ha sina nischer. 

På senare tid är det snarare meningsskiljaktigheter än profilering som har präglat de fyra borgerliga partierna. Det har kommit fram stora skillnader i synen på migration, integration och ingångslöner. Frågan är hur svårt det blir för alliansen att återigen enas och presentera en gemensam politik.

– Jag tror att man måste komma ihåg hur väl vi planerade maktövertagandet 2006 och ta tillbaka den typen av organisation. Vi måste ta fram de frågor vi är överens om och lägga det andra åt sidan, samtidigt som varje parti måste få ha sina frågor, säger Penilla Gunther.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista