Linnea Sundén tycker att det är synd att Fridagymnasiet lägger ned sitt humanistprogram.
Linnea Sundén tycker att det är synd att Fridagymnasiet lägger ned sitt humanistprogram. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Fyrbodals sista humanistprogram lägger ned

Lärare: Det är med oerhörd sorg, vi behöver allmänbildning.
1:36 min

Fridagymnasiet i Vänersborg fick bara två sökande till sitt humanistiska program. Skolan blir den fjärde och sista i området att lägga ned programmet.

– På grund av ett väldigt lågt söktryck så har vi inte underlag för att starta det humanistiska programmet i år, säger Magnus Wallin som är rektor på Fridagymnasiet.

2011 erbjöd fyra gymnasieskolor i Fyrbodal det humanistiska programmet med ämnen inom språk, historia, kultur och filosofi. Då sökte 22 elever till programmen och sedan dess har intresset svalnat rejält.

En efter en har programmen lagts ned och i år var enbart Fridagymnasiet i Vänersborg kvar, men när bara två elever sökte till programmet i vårens första gymnasieval såg Magnus Wallin ingen annan utväg.

– Vi har lagt ganska mycket tid och resurser på att göra programmet attraktivt för elever, så det är synd att inte fler har fått upp ögonen för det, säger Magnus Wallin.

Linnea Sundén går i trean på Fridagymnasiets humanistiska program. Hon tror att för få vet om vad det humanistiska programmet innebär, men också att många tvivlar på om utbildningen faktiskt kan leda till jobb.

– Jag har en klasskompis som brukar skämta om att man bara kan bli tolk av att gå det humanistiska programmet.

Ligger det nåt i det då? Är du orolig att inte få jobb?

– Nej det finns väldigt många områden i olika yrken som man kan söka till så jag är inte oroligt.

– Det är med en oerhörd sorg som jag ser på den här utvecklingen, säger läraren Åsa Segelod som undervisar på den humanistiska linjen.

– Vi behöver bli lite mer allmänbildade och få en nyans på vår omvärld och på det vi själva tycker och tänker.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".