Ida Östenberg, docent vid GU, menar att den humanistiska bildningen måste räddas
Ida Östenberg, docent vid GU, menar att den humanistiska bildningen måste räddas Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Forskare: Vi måste fatta att humanistisk kunskap är coolt

Ida Östenberg: Att kunna förstå andra kulturer borde vara högintressant i dag
1:23 min

Fyrbodals sista humanistprogram på gymnasiet försvinner. Uddevallabon Ida Östenberg, docent vid Göteborgs universitet, menar att den humanistiska bildningen måste räddas.

Fyrbodals sista humanistprogram på gymnasiet försvinner. Det står klart efter att Fridagymnasiet i Vänersborg bara fått två sökanden till höstterminen.

Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs Universitet och boende i Uddevalla, reagerar starkt på nyheten och menar att det måste till förändring för att värna bland annat språkkunskaperna i framtiden.

– Jag blir jätteledsen. Men man kan inte bara skylla på studenterna som väljer fel. Utan om man vill få ett intresse så måste man i tidiga år introducera språk. Det finns ingen anledning att vänta med ett annat språk.

Ida Östenberg menar att det finns en oförståelse bland beslutsfattare när det kommer till vikten av humanistisk bildning, vilket hon menar blir särskilt problematiskt i dagens Sverige.

– Det är svårt att räkna humanistisk kunskap i pengar. Det är en slags bildning som har andra värden - som att förstå andra kulturer vilket borde vara högintressant idag.

Mer handlingskraft från beslutsfattarna, bättre marknadsföring och fler möjligheter att tidigt läsa både klassiska och moderna språk tror Ida Östenberg kan vara räddningen för den humanistiska bildningen. Senast idag såg hon vilken relevans den kan ha för ungdomar.

– Jag var inne och tittade på högskoleprovets orddel. 70 procent av orden gick att förstå enbart med latin. Vi måste "hotta upp" den humanistiska bildningen och fatta att kunskap är coolt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".