Olycksplatsen.
Olyckan skedde på E6:an.

Brandkår håller tyst minut efter dödsolycka

Räddningstjänsten Mats Johansson: Håller tyst minut i dag
2:38 min

En brandman omkom sedan han blivit påkörd i hög hastighet under räddningsarbetet vid en större trafikolycka på E6:an nära Munkedal under tisdagseftermiddagen. I dag klockan tolv håller kåren en tyst minut. 

Räddningstjänsten sörjer i dag sin kollega som avled efter att ha blivit påkörd på E6:an. I dag klockan tolv håller man en tyst minut för att hedra sin kollega. 

– Det är svårt att ta in, vi försöker bearbeta detta på bästa sätt, säger räddningstjänstens avdelningschef Mats Johansson. 

Det var strax före klockan 17 på tisdagen som en lastbil körde in vägräcket och välte på E6:an vid Saltkällan i södergående riktning. Under arbetet med att röja upp efter den olyckan stannade en annan lastbil till, och det blev en smalare passage mellan lastbilen och ett räddningsfordon.

Räddningstjänstens arbete var i princip klart när man släppte på trafiken. Då inträffade olyckan. 

– Händelsen var på väg att klaras upp så vi släppte på trafiken, vi höll på att avveckla händelsen när det här hände. 

Brandmannen skadades svårt och fördes till sjukhus. Där avled han senare av sina skador. Räddningstjänsten påbörjade på tisdagskvällen ett krisarbete för att hantera kollegans död. Det fortsätter i dag.

– Klockan tolv har vi en tyst minut för att hedra vår kollega för att komma till eftertanke. Vi har samtal med all personal som är inblandad, säger Mats Johansson.  

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik när det gäller påkörningen. Det kan nu också bli fråga om vållande till annans död.

– Det är ju väldigt farligt att vistas på en stor väg vid en olycka, för folk tittar på olyckan och inte på vad som faktiskt händer framför dig, säger Göran Andreasson vid polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".