Viggo Hansson, Ellwee, inne på företagets verkstad på Stallbacka-området
Viggo Hansson inne på företagets verkstad. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Ny elfordonstillverkare i Trollhättan

Viggo Hansson: Finns en entusiasm över elfordon i Trollhättan
1:55 min

En helt ny elfordonstillverkare har nu etablerat sig i Trollhättan. Företaget Ellwee är relativt nystartat och kommer att bygga fyrhjulingar, som bland annat kan användas på golfbanan.

– Det är ett multifordon. Det är ett litet fyrhjuligt fordon tänkt för fritidsmarknaden. Det kan vara alla möjliga användningsområden. Till exempel golf då vi kan ha golfbag på den, klippa gräs, köra barnen till dagis och åka och handla, säger Viggo Hansson som jobbar på Ellwee, som företaget heter.

Den mestadels svarta fyrhjulingen står inne i en verkstad ute på Stallbacka.

Trollhättan håller på att bli lite av ett elfordonsmecka. Förutom Ellwee finns ju elbilstillverkaren Nevs och även den eldrivna trehjulingen Z-bee tillverkas i Trollhättan.

Viggo Hansson gläds åt det och säger att det är viktigt för företaget.

– Vi sitter på Innovatum och när vi kom in dit kan man säga att vi levlade upp lite, som man säger på dataspelsspråk. För man får tillgång till ett väldigt stor kontaktnät. Det har betytt jättemycket. Det finns närhet till kompetens och det finns en entusiasm över elfordon och bilindustrin så inga dörrar stängs, säger han.

– Det finns nog ännu fler företag som kommer att dra sig hit i framtiden. Vi kommer att stanna här även i fortsättningen.

Det jobbar runt fem personer för Ellwee och målet är att tillverka uppemot 30 testexemplar av fyrhjulingen innan sommaren, de ska användas på golfbanor. Sedan är tanken att starta försäljningen i höst.

Företaget har fått stöttning ifrån Västra Götalandsregionen. Det handlar om ett lån på över en halv miljon kronor, som ska hjälpa verksamheten i starten. Men Viggo Hansson är inte orolig för att det kommer att saknas pengar framöver.

– Nej, inte det minsta. Jag ser inte att det kommer att bli något problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".