Yasin Missaoui
"Det känns jättebra, helt fantastiskt", säger årets vinnare av Antigonepriset, Yasin Missaoui. Foto: Joel Hansson / Sveriges Radio

Yasin Missaoui fick årets Antigonepris

Brottade ner en aggressiv man på ett bibliotek
1:04 min

Yasin Missaoui – där har du årets vinnare av Antigonepriset, som är en utmärkelse som delas ut till en person som visat civilkurage i vardagen.

Det var i höstas som 34-årige Yasin Missaoui skulle lämna in en bok på Lundbys bibliotek i Göteborg. Plötsligt blev mannen framför honom i lånekön hotfull mot bibliotekarien.

Bland annat slängde den aggressive mannen sitt lånekort på bibliotekarien. Yasin Missaoui försökte då lugna ner mannen, men fick istället ett par slag mot kroppen. 

– Jag försökte att prata lugnt och fint med honom, men istället så exploderade han inne i biblioteket där det var fullt med barn, säger Yasin Missaoui. 

– Jag brottade ner honom på golvet och höll honom där tills polisen kom efter ungefär en halvtimme, säger han. 

I dag fick Yasin Missaoui ta emot Antigonepriset, en utmärkelse som delats ut av Ljungskile folkhögskola till en person som visat civilkurage i vardagen. 

– Det känns jättebra, helt fantastiskt. Jag blev chockad när de ringde och berättade att jag skulle få ta emot priset, säger Yasin Missaoui. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".