Michael Rokvist i Trollhättan är en av fem i regionen som provar andelsjordbruk i år.
Michael Rokvist i Trollhättan är en av fem i regionen som provar andelsjordbruk i år. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Fler provar andelsjordbruk i sommar

Projektledare: jag trodde inte att vi skulle få igång så många
1:49 min

Allt fler jordbrukare i Västra götaland provar på andelsjordbruk - en direkthandel där konsument och bonde får ett ansikte på varandra.

 Till sommaren är det fem jordbrukare i regionen som ska testa den okonventionella lösningen. En av dem är Michael Rokvist på Vingalands andelsjordbruk i Trollhättan som tog med vår reporter ut på åkern.

– Man kan ana lite grönt i en hörna där - det är vitlök, säger Michael Rokvist och pekar på långa rader av smala gröna blad som trängt upp genom den leriga jorden.

Från midsommar och 20 veckor framöver kommer 25 andelsinnehavare, som kunderna kallas, en påse grönsaker i veckan som räcker till en person. Den största delen av betalningen har skett i förväg. En sorts förbetald prenumeration på mat.

– Mervärdet för konsumenten är ju att få ett ansikte på den som producerar maten plus att man säkrar sin tillgång på närodlad, ekologisk mat. Fördelen för producenten är att han vet redan när han sätter att "den här avsättningen har jag".

Sedan ifjol arbetar Länsstyrelsen i Västra Götaland för att stimulera tillväxten av andelsjordbruk och projektledaren Lina Wejdmark är nöjd över att redan till sommaren ha fem som vågar prova på.

– Att vi skulle få igång så många som vågar prova, även om det är i liten skala, på bara en vinter - det trodde inte jag.

I Sverige är andelsjordbruk fortfarande relativt okänt i jämförelse med till exempel USA och Frankrike, men Lina Wejdmark tror att det kommer sätta fart även här med lite goda exempel och om fler vågar lägga jantelagen åt sidan.

– Svenskar är ju inte så bra på att sticka ut kanske, man måste trop på sig själv ganska mycket om man ska börja med något helt nytt.

Michael Rokvist på Vingaland tror att allt fler ser värdet i småskalig, lokal och hållbar matproduktion.

– Det har hänt något de sista två tre åren tycker jag. Om 15-20 procent av en befolkning tror på en viss sak så tippar det över åt det hållet. Där någonstans tror jag att vi börjar komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".