Ulla Johansson, ordförande i PRO Uddevalla
Ulla Johansson, ordförande i PRO Uddevalla Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

PRO: Oacceptabelt att fler pensionärer har mindre pengar

Ulla Johansson: Jag tycker det är ovärdigt
1:33 min

Antalet pensionärer som hamnar under EU:s gräns för relativt låg standard ökar i Sverige. Helt oacceptabelt, tycker Ulla Johansson, ordförande för PRO i Uddevalla-Ljungskile, som själv hamnat under den gränsen.

Enligt Pensionsmyndigheten väntas gruppen i Sverige öka från 225 000 för två år sedan till 231 000 i dag.

Helt oacceptabelt, säger Pensionärernas Riksorganisation, som menar att hela pensionssystemet måste ändras. 

Ulla Johansson, ordförande för PRO i Uddevalla-Ljungskile, har en pension som ligger under gränsen trots att hon jobbat heltid i hela sitt liv.

-- Jag har jobbat sedan jag var 17 år, jag har inte varit hemma, jag har inga barn, och jag har inte gått ner i tid.

Ändå hamnar Ulla Johansson under gränsen som inom EU betraktas som "relativt låg ekonomisk standard": 11 500 kronor per månad.

-- Jag får väl skylla mig själv, som jobbat kommunalt, för låg lön, säger Ulla Johansson.

Hon menar att systemet har slagit helt fel – det var ju inte meningen att man efter ett långt arbetsliv skulle bli fattig som pensionär.

Men orsaken, menar hon, är framför allt den inbyggda broms som finns i pensionssystemet som gjorde att pensionerna sänktes bland annat efter finanskrisen 2010.

Det gjorde att fler pensionärer hamnade under strecket. Dessutom har grundnivån i pensionen inte ökat lika mycket som lönerna de senaste åren.

Och då räcker det inte att ändra på några detaljer i systemet, tycker Ulla Johansson:

-- Man kan säkert ändra på detaljer, men problemet är själva pensionssystemet. För det kan inte vara så att det ska svänga så mycket. Har man fått en pension ska den inte på grund av den så kallade bromsen gå ner till nästa år. Jag tycker det är ovärdigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".