Farliga penselkrabban hittad på västkusten

1:35 min

För första gången någonsin har penselkrabban hittats i Sverige och forskarna är nu mycket oroliga. Krabban är nämligen potentiellt farlig för det svenska ekosystemet.

Krabban som härstammar från Asien har tidigare hittats bland annat på den södra danska västkusten.

Men i helgen hittades det första exemplaret i svenska vatten. Den hittades i Fiskebäckskil i Lysekils kommun.

– Penselkrabban håller till på grunda områden, den klarar bräckvatten och kan därmed gå upp i hela Östersjön. Den äter kontinuerligt och därmed kan den konkurrerar ut vår vanliga strandkrabba och den påverkar också bottenmiljön genom att den äter upp allt, säger Matz Berggren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till P4 Väst.

– Krabban kan föröka sig i sådana mängder att man på visa ställen har hittat upp till 100 krabbor per kvadratmeter.

Varje hona kan lägga upp mot 50 000 ägg per år. Krabban blir däremot inte så stor, den är under fyra centimeter tvärs över ryggskölden.

Varför är ni så oroliga?

– För att om den får fäste och vi får de här stora populationerna på vår kust, så kommer vi få se en förändring av vårt ekosystem på grund av krabbornas påverkan, säger Matz Berggren.

Enligt Matz Berggren är beskedet att krabban har hittats i svenska vatten "chockartat".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista