Brålanda biogas kommer tappa upp till 30 procent av sin biogasproduktion när de i sommar inte får ta emot slaktavfall från Dahlberg Slakteri.
1 av 2
Brålanda biogas kommer tappa upp till 30 procent av sin biogasproduktion när de i sommar inte får ta emot slaktavfall från Dahlberg Slakteri. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio
Anders Ericsson, ordförande för Biogas Brålanda, lovar att det inte kommer fattas biogas i sommar.
2 av 2
Anders Ericsson, ordförande för Biogas Brålanda och biogaschef för Trollhättans Energi, lovar att det inte kommer fattas biogas i sommar. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio

Biogas Brålanda tvingas minska sin produktion

Anders Ericsson: Det är helt klart ett beskymmer
1:32 min

Biogas Brålandas tvingas minska sin biogasproduktion med upp till 30 procent som en effekt av att Dahlbergs Slakteri under sommaren inte får leverera slaktavfall till företagets fyra biogasanläggningar.

– Detta innebär en större förlust än beräknat för biogasproducenterna. Det är en anläggning som fortfarande är i uppstart och som under 2015 visade svarta siffror. Blir det ett långt stopp kan det bli bekymmersamt, säger Anders Eriksson ordförande i Brålanda Biogas.

Biogas Brålandas har fyra biogasanläggningar som tar emot över 100 ton rötat slaktavfall i veckan från Dahlbergs slakteri.

Men efter att Vänersborgs kommun nu stoppat deras slaktavfallsanläggning från den förste juni till den förste september på grund av den kraftiga kadaverstanken över samhället står Biogas Brålanda utan en del av den viktigaste ingrediensen i tillverkningen.

– Vi har kvar en kapacitet på över 20 procent på anläggningarna som vi egentligen vill öka. Blir det i stället en minskning innebär detta en sämre lönsamhet för Brålanda Biogas, säger Anders Ericsson.

Trollhättans energi kommer också påverkas av den minskade produktionen, eftersom Brålanda Biogas står för 35 procent av Trollhättans Energis totala biogasförsäljning. Men kunderna kommer inte behöva stå utan gas.

– Alla kommer få gas. Vi får under sommaren i stället byta ut biogas mot naturgas, säger Anders Ericsson, som även är biogaschef för Trollhättans Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".