Marie-Louise Coon är rektor Lichron teknikgymnasium som lägger ned på grund av för få sökande.
Marie-Louise Coon är rektor Lichron teknikgymnasium som lägger ned på grund av för få sökande. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Rektor: Elever har lurats välja bort industriprogram

Coon: De teoretiska utbildningarna ger bara bredd om man har bra betyg
1:40 min

Lichrons rektor Marie-Louise Coon tror att ett vanligt missförstånd ligger bakom det dalande intresset för industritekniska programmet.

Att välja ett yrkesprogram på gymnasiet behöver inte innebära att man begränsar sina möjligheter, det menar Marie-Louise Coon som är rektor på Lichrons teknikgymnasium i Trollhättan.

Hon tror att rädslan över att stänga dörrar är en viktig anledning till att intresset för industriprogrammet nästan halverats bland niondeklassarna i P4 Västs område.

– Jag tror man blivit lurad av hur yrkesprogrammen marknadsfördes efter gymnasiereformen Gy11. Då sa man att man inte fick allmän behörighet till högskola, men så har det aldrig varit. Man har alltid kunnat få behörighet till högskola, säger Marie-Louise Coon.

Det var i och med Gy11 som gymnasieutbildningen delades upp i yrkesförberedande program och högskoleförberedande program.

Yrkesprogrammen ger inte automatiskt behörighet för att studera på högskola, men eleverna måste ha möjlighet att välja kurser för att få kunna läsa vidare, något som inte alla verkar förstå enligt Marie-Louise Coon.

Hon tror dessutom att det finns en övertro på de högskoleförberedande programmen.

– Man lever i någon sorts tro på att de teoretiska utbildningarna ger stor bredd. men det blir bara en bredd för de elever som får höga betyg och kan välja de utbildningar de vill efteråt.

– Det är ledsamt att föräldrar inte inser vikten av att låta sina barn välja ett yrkesprogram. De högre kurserna kan man alltid läsa in efteråt. Jag tror det är bra att ungdomar kan få komma ut och arbeta så fort som möjligt eftersom så många är skoltrötta, säger Marie-Louise Coon.

Andreas Johansson går andra året på industritekniska programmet och har lagt till kurser för att kunna läsa vidare, om han vill det vill säga. Han valde nämligen ett yrkesprogram för att efter gymnasiet kunna välja mellan jobb och högskola.

– Jag ville bara ha en plats där jag kunde lära mig saker och komma vidare. Det här är en väldigt bra kompromiss isåfall. Man får både det praktiska och det teoretiska. Man kan välja bland ganska mycket efteråt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".