Volvo konceptbil 40
1 av 3
En konceptbil i form av en stadsjeep från den nya plattformen CMA Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Volvo konceptbil 40
2 av 3
En konceptbil, som är blandning mellan en sedan och en kombi, från CMA-plattformen. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo konceptbil 40
3 av 3
En konceptbil från plattformen CMA Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvo visar nya bilar och har fokus på el

Volvos vd Håkan Samuelsson: Väldigt väsentliga bilar
2:52 min

Biltillverkaren Volvo visar nu två nya konceptbilar i det som kallas 40-serien. De bygger på en helt ny plattform som har utvecklats av företaget Cevt. Mycket fokus ligger på elbilar.

– Plattformen är en väldigt viktig komponent för vår tillväxt framåt. Med den här plattformen kan vi gå in betydligt starkare i ett snabbväxande segment. Med den här plattformen kan vi erbjuda fler modeller och vi kan bli betydligt mer premium. Vi kommer även att sälja de har bilarna i Amerika, inte bara i Europa och Asien, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till P4 Väst.

Vad betyder det att ni nu också siktar på USA där ni inte har funnits tidigare med 40-serien?

– Det betyder att vi ser en betydlig tillväxtpotential med den här plattformen. Vi ska växa från en halvmiljon bilar till 800 000 bilar per år. För att klara det målet, är de här nya bilar väldigt väsentliga, säger Håkan Samuelsson.

Den första bilen på plattformen, som kallas CMA, ska börja produceras nästa år och det handlar om en stadsjeep, en XC40. 

Plattformen har utvecklats av företaget Cevt i Göteborg, men som har kontor i Trollhättan. Plattformen är förenklat underredet på bilen. Förutom Volvo-bilar så ska även ägaren Geely bygga bilar på samma plattform.

Volvo har ändrat sitt synsätt på eldrivna bilar och satsar allt mer på elbilar. Målet är att vara ledande i omställningen till elbilar, både vad gäller rena elbilar och hybrider.

Det kommer också byggas både hybrider och en ren elbil på CMA-plattformen.

– Fokuset på elbilar är jätteviktigt och vi tror på den teknologin, säger Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".