Conny Andersson, ordförande i Strömstads Köpmannaförening.
1 av 3
Conny Andersson, ordförande i Strömstads Köpmannaförening. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Systembolaget i Strömstad
2 av 3
Systembolaget i Strömstad, ständig magnet för norrmännen Foto: Reporter Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Peter Birgersson Dafteryd, kommunalråd (C)
3 av 3
Peter Birgersson Dafteryd, kommunalråd (C) Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Minskad norsk gränshandel märks i Strömstad

"Självklart påverkar det oss"
2:58 min

Trycket från norrmännen har börjat minska i Strömstad. Den norska kronan har sjunkit i värde, och det märks i handeln , framför allt i själva stan, där en del butikslokaler står tomma.

Norrmän som flyttat till Strömstad för att få bättre ekonomi har också börjat flytta tillbaka hem.

Utanför Systembolaget på Oslovägen i Strömstad ser det ut ungefär som vanligt – och här pratas nästan bara norska. Men mycket pekar på att norrmännen har börjat hålla hårdare i plånboken:

– Ja, vi handlar nog lite mindre i Sverige, säger Finn och Sissel Giaever, som är på shoppingtur i Strömstad.

Inte på hela 2000-talet har norrmännen fått lika lite för sina pengar i Sverige som det senaste halvåret. Mat, sprit, tobak och godis har fortfarande en stark dragningskraft, men när den svenska och den norska kronan är lika mycket värda, och en del kapitalvaror till och med är billigare i Norge- då märks det, framför allt i Strömstads tätort :

– Självklart påverkar det oss. Det är ju negativt att det är lite sämre i Norge, så är det ju.

Conny Andersson är VVS-handlare och ordförande i Strömstads Köpmannaförening.

Det står en del lokaler tomma i centrum.

– Tyvärr är det så. Det är ju en del butiker som har bra försäljning sommartid, men sedan när vintern kommer har man inte längre den uthålligheten. Och då är det ju det som gäller, säger Conny Andersson.

Märker ni också att en del norrmän som är bosatta i Strömstad funderar på att flytta hem?

– Det är ju en del som flyttat till Strömstad och jobbar i Norge för att det är ett billigare läge. Så det är klart att om din plånbok blir mindre och dina pengar blir 10% mindre värda, så kan det ju vara ett alternativ att flytta tillbaks.

Även fastighetsmäklare som P4 Väst pratat med har märkt att norrmännen inte har lika mycket pengar att röra sig med längre. Priserna på bostäder ligger kvar, men det är ett något mindre antal norska kunder, enligt Fastighetsbyrån i Strömstad.

Peter Birgersson Dafteryd, kommunalråd (C) i Strömstad, är ändå inte orolig. Befolkningen i Strömstad fortsätter att öka:

-- Vi har ju hittills ökat 63 personer netto under de första månaderna i år. Det är ju nästan så att vi är förvånade över att den positiva trenden fortsätter.

Inte heller de de tomma butikslokalerna i centrum oroar kommunalrådet:

-- Vi har kanske varit lite varit bortskämda med att vi inte haft någon enda lokal tom. Och nu har vi någon enstaka. Så det är en förändring i beteendet. Men det är ju fortfarande en stor tillgång för Strömstad med den omfattande gränshandeln, säger Peter Birgersson Dafteryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".