En svartvit bild på mansansikte
Mattias Gustavsson. Foto: Privat

MS-sjuke Mattias fick nytt liv efter transplantation

Mattias Gustavsson: Medicinerna hjälpte inte
1:46 min

33-årige Mattias Gustavsson från Hindås hade en mycket aggressiv form av MS. Tack vare en stamcellstransplantation mår han bra i dag.

Mattias Gustavsson från Hindås utanför Göteborg var 20 år när han fick sin MS-diagnos.

– Det kom som en chock. Det började med att jag fick en synnervsinfektion och trodde först att det var grå starr.

Det visade sig att han hade en mycket aggressiv form av MS och han blev snabbt sämre och tvingades sitta i rullstol.

Men allt vände efter att han som en av de första i Sverige fick göra en blodstamcellstransplantation. I dag tycker han att han har ett bra liv.

– Jag har fortfarande kvarvarande symtom, skadorna på nervsystemet är inte lagade, så jag går med en eller två kryckor i vanliga fall men om jag ska ta mig längre sträckor får jag ta rullstol.

– Men jag mår helt fantastiskt idag, säger Mattias Gustavsson.

Så fungerar en blodstamcellstransplantation

Benmärgen stimuleras till att släppa ut stamceller i blodomloppet. Därefter passerar allt blod genom en maskin som kan avskilja stamcellerna som senare fryses in. Sedan slås immunförsvaret ut fullkomligt med hjälp av starka cellgifter.

Patienten är under cirka en veckas tid helt utan immunförsvar. Det är en mycket farlig fas och patienten hålls strikt isolerad. Minsta infektion kan få allvarliga konsekvenser.

Slutligen får patienten tillbaka sina upptinade stamceller i en blodtransfusion. Stamcellerna söker sig tillbaka till benmärgen och börjar producera vita blodkroppar, alltså ett nytt immunförsvar.


Det nya immunförsvaret har glömt att det brukar attackera hjärnan. För två tredjedelar av patienterna upphör all MS-aktivitet.
Källa: SVT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".