taa8fc92 NÄL Sjukhus
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Alla planerade operationer ställs in på Näl

Nu-sjukvården: Måste se hur de patienter kan få den vård de behöver
1:33 min

Nu utökas avspärrningen på Norra Älvsborgs länssjukhus (Näl) . Åtta operationssalar har stängts sedan ett 20-tal medarbetare drabbats av olika andningsbesvär. Myndigheter vet inte vad som orsakat besvären. 

Det var i går som en korridor i operationsavdelningen stängdes sedan flera anställda drabbats av andningsbesvär. Totalt ska sex personer tvingats söka akutvård under gårdagen. 

I dag har ytterligare personer tvingats söka vård. Enligt Nu-sjukvården ska totalt ett 20-tal personer nu drabbats av symptom. 

Orsaken till problemen är fortfarande inte kända. Räddningstjänstens begärde på förmiddagen specialutrustning för att kunna söka efter bland annat gasutsläpp. 

– Man har gjort analyser och provtagningar inne på avdelningen. Men tyvärr har vi inte någon tydlig indikation på vad det här beror på, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvårdens kommunikatör. 

Enligt Nu-sjukvården är problemen bara kopplade till den avstängda korridoren på operationsavdelningen. Inga patienter ska ha drabbats av andningsbesvär. Men alla planerade operationer har ställts in tills vidare. 

På grund av att fler personer drabbats av problem har ledningen på Näl har nu höjt beredskapen till den näst högsta nivå. Det gör man för att se över hur patienter med planerade operationer kan få vård. 

– Om situationen med reducerad kapacitet fortsätter måste vi se över hur patienter ska få den vård de behöver, säger Niklas Claesson och fortsätter: 

– Antingen är det vi som gör det eller så är det andra som gör det. 

Under dagen har har Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (STF) så väl som räddningstjänsten varit på Näl för provtagning. Man har inte kunnat fastställa vad problemen beror på men har kunnat utesluta gasläckage. 

– Inga preliminära uppgifter visar på något anmärkningsvärt. Man har mätt efter giftiga kemikalier men också organiska kolväten, säger Ulf Krüger på Västfastigheter:

– Det är svårt att förklara att så många blir sjuka så snabbt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".