Demonstration på Restad Gård
Foto: Carin Österdahl/Sveriges Radio.

Demonstration på Restad Gård

P4 Västs reporter: Runt 100 deltagare
1:39 min

Under dagen har asylsökande på flyktingboendet Restad Gård i Vänersborg samlats och demonstrerat mot ett utvisningsbeslut.

På onsdag, den 1 juni, kommer tusentals asylsökande inte längre ha rätt till dagersättning eller plats på asylboenden, då nya asylregler träder i kraft. Migrationsverket har informerat cirka 4 500 berörda personer och av dem bor omkring 1 500 på asylboenden.

Migrationsverket har bestämt att ett 30-tal asylsökande på Restad Gård, främst somalier, ska utvisas från Sverige. 

Eftersom en ny lag träder i kraft den 1 juni får de då inte längre bo kvar på Restad Gård och därmed har de inget boende, ingen mat och de får lämna tillbaka nycklarna.

– De drabbade asylsökande är inte nöjda med beslutet om att behöva återvända till sina hemländer där det i vissa fall fortfarande är krig och instabilt läge, säger Abdullahia Hassan Moalin (MP), ledamot i kommunfullmäktige och i socialnämnden i Vänersborgs kommun, till P4 Väst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".