Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 1000 nya heltidsjobb har skapats i flyktingmottagandet

Samordnare: Finns ingen annan situation som skulle generera så många kommunala arbetstillfällen
1:45 min
Alen Modarres och Feras Sukkar jobbar som språkstödjare i Sotenäs. Eva-Lott Grafman samordnar kommunens arbete med flyktingmottagandet.
Alen Modarres och Feras Sukkar jobbar som språkstödjare i Sotenäs. Eva-Lott Grafman samordnar kommunens arbete med flyktingmottagandet. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

På ett och ett halvt år har flyktingmottagandet skapat mer än 1000 kommunala heltidstjänster i P4 Västs 14 kommuner, visar vår kartläggning.

P4 Västs 14 kommuner har sedan förra årsskiftet tagit emot drygt 2800 människor som fått uppehållstillstånd. Detta har ställt stora krav på kommunernas anställda, men de har också fått en hel del nya kollegor – mer än 1000 kommunala heltidstjänster har skapats som en direkt följd av flyktingmottagandet i vårt område.

Tjänsterna är till exempel boendepersonal på HVB-hem, SFI-lärare och språkstödjare i skolan och det är staten som tar största delen av notan. Efter att någon har fått uppehållstillstånd så har staten det ekonomiska ansvaret för personen under tre och ett halvt år.

I P4 Västs enkät svarade de flesta av våra 14 kommuner att flyktingmottagandet har haft en stor påverkan på sysselsättningen. Tre kommuner svarade att påverkan har varit mycket stor och Sotenäs är en av dem.

– Det finns ingen annan situation som jag känner till som skulle kunna generera så många arbetstillfällen inom den kommunala sektorn.

Eva-Lott Grafman samordnar Sotenäs arbete med flyktingmottagandet som skapat 55 nya heltidsanställningar i kommunen.

– Det betyder att människor som varit långt ifrån arbetsmarknaden har fått arbete. Eller att vi har fått använda oss av våra nyanlända.

En av dem som har fått jobb till följd av flyktingmottagandet, och som själv har kommit hit som flykting, är Feras Sukkar som fick höra av sina vänner i Sotenäs att kommunen sökte folk.

– De sa att de behöver språkstödjare för ungdomar. Kanske skulle det gå bra för mig, säger Feras Sukkar.

Det gick bra och nu arbetar Feras som språkstödjare på skolan i Sotenäs. Hemma i Syrien var Firas advokat men nu har han bytt inte bara land utan också yrkesbana.

– Man får ändra sitt mål, jag har ändrat mitt mål, säger Feras Sukkar.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".