Man från Tanum åtalas för att ha lurat Comhem på 12 miljoner

1:40 min

En företagare från Tanum misstänks för att tillsammans med en vän som var chef på Comhem ha lurat företaget på mångmiljonbelopp genom falska fakturor.

Enligt åklagare är huvudmannen en tidigare chef på Comhem. Han har tillsammans med sin vän, företagaren ifrån Tanum, lurat TV- och bredbandsföretaget på många miljoner kronor.

– Chefen har anlitat sin vän, som är bosatt på Västkusten, att utfärda osanna fakturor. Det här innebär att Comhem har betalat för varor och tjänster som man inte har fått. Jag har åtalat för att man ska ha utfärdat och attesterat 66 osanna fakturor och till ett fakturerat värde på 12 miljoner kronor, säger kammaråklagare Katarina Stenström Ros vid riksenheten mot korruption.

Det är under tre års tid, från början av 2010 till början av 2013, som de två männen misstänks ha lurat sig till över 12 miljoner kronor. På de falska fakturorna har det sett ut som att bland annat olika instrument och utbildningar har beställts.

Åklagaren vet inte vart pengarna har tagit vägen och fortfarande är den största delen av pengarna borta.

– Pengarna har inte kommit tillbaka, säger Katarina Sandström Ros.

Företagaren från Tanum misstänks också för mutbrott för att hans företag bland annat utfört gratis arbeten åt Comhemchefen. Allt till ett värde av runt 1,6 miljoner kronor.

– Han har betalat renoveringar för Comhemchefens hus och även för hans svärmors hus. Dessutom har ett av bolagen finansierat chefens frus leasingbil, som var en dyr Audi. Man har också fört över kontanter från de här Västkustbolagen till Comhemchefen.

Åklagaren Katarina Stenström Ros säger att det är en stor härva.

– Det är ett stort mål, det gäller mycket pengar och Comhem har orsakats väldigt stor skada av det här, säger Stenström Ros.

Företagaren från Tanum åtalas bland annat för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta. Huvudmannen åtalas å sin sida för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta. Men de båda nekar till brottsanklagelserna.

Comhem kräver nu också ett stort skadestånd.

– Comhem har ett skadeståndsanspråk på ungefär 10 miljoner kronor, säger Stenström Ros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista