Siv Niklasson i Vänersborg
Siv Niklasson i Vänersborg är kritisk mot journaler via nätet Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Hon varnar för tillgängliga journaler på nätet

2:26 min

Från och med idag kan du läsa din sjukjournal på nätet. Det är något som alla landsting ska ha genomfört senast vid årsskiftet. Inte helt riskfritt tycker Siv Niklasson i Vänersborg.

-- Man kan bli avlurad sin kod, och då kan ju den som lurat av en koden gå in och läsa journalen.

– Min bestämda uppfattning är att jag som patient skulle ha mycket mer behållning av att få en kopia på min journal och sitta ner med min läkare och gå igenom det som står där.

Siv Niklasson är före detta sjuksköterska, hon är vice ordförande i PRO i Vänersborg och hon tror att det är stor risk för missförstånd när patienter får läsa om diagnoser och provsvar på latin.

Andra synpunkter handlar om att patienter riskerar att få skrämmande och chockerande besked från journalen istället för i samtal med doktorn.

Men att göra journalerna tillgängliga via nätet, det ska genomföras i hela landet. Och Ragnar Lindblad, avdelningschef för Framtidens vårdprocesser i Västra Götaland, menar att fördelarna ändå är många:

– Tanken är att dels öka transparansen, att patienterna ser hur vi dokumenterar och vad som finns skrivet, men också hjälpa dem att efter ett besök komma ihåg vad som sas och vad som planeras, och att på så sätt bli en mer aktiv del av sin egen vård.

Flera landsting har redan journaler via nätet, och enligt Ragnar Lindblad visar erfarenheten att det inte blir så mycket missförstånd.

– Förvånansvärt många patienter har bekanta och anhöriga i vården som kan översätta, och nuförtiden googlar man sig fram till uttrycken och det har visat sig inte vara ett så stort problem som vi trodde.

Men vad händer om någon missuppfattar?

– Det är också något som man varit orolig för men det händer inte heller, för det man gör då är att man ringer och frågar. Och jag tror också att risken för missförstånd varit mycket större när man varit beroende av sitt eget minne av samtalet.

Det hela ska gå till så att man från och med idag via Sjukvårdsupplysningen, 1177, ska kunna logga in sig och få tillgång till sin egen sjukjournal. Men än så länge gäller det bara sjukhuspatienter, Vårdcentralerna får vänta. Det samma gäller patienter inom psyk- , barn- och mödravård också.

Och den som vill kolla journaler som är skrivna före den 1 juni, den får leta förgäves. Gamla journaler är inte tillgängliga via nätet.

– Nej, inte i det här läget, nej.

Och Siv Niklasson, hon tänker ta upp ämnet på nästa PRO-möte.

– Det är bra att det kommer upp, och att alla människor får klart för sig att det är inte som att sätta sig att läsa Allers, att sätta sig och läsa igenom sin journal, för man måste ha tillgång till information.

Att ge allmänheten tillgång till sina sjukjournaler via nätet ställer nya krav på läkarna.

-Tidigare när man har lämnat ut journalkopior för patienter att läsa har man, åtminstone i mer känsliga verksamheter, låtit någon få titta på innehållet, och kolla att det inte finns nån info som kan vara till men för patienten, säger Linnéa Rönnstedt från Södra Älvsborgs Läkarförening, som varit med i planeringen av reformen.

-Nu måste man göra den här prövningen i huvudet under tiden som man dikterar...

Men journalerna ska inte bli tillgängliga förrän de är genomlästa av doktorn och signerade-annars tar det två veckor innan de släpps.

-Om man har en fördröjning på 14 dagar, har man möjlighet att se till att patienten blivit kontaktad och fått både information och hjälp om det behövs, säger Linnéa Rönnstedt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista