Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekils stift.
Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekils stift. Foto: Gabriel Berndtsson / Lysekilsposten

Kyrkan i Lysekil försvarar kritiserad Rom-resa

Hans Wolfbrandt: Det är inte något orimligt
4:57 min

Anställda inom kyrkan reser för miljoner runt om i världen. Det visar Ekots granskning. Och just nu befinner sig en delegation från Lysekil i Rom, något som Lysekilsposten var först med att berätta

Sveriges Radio har granskat ett 90-tal resor som Svenska Kyrkan har gjort de senaste åren. Miljontals kronor har lagts på konferens- och utbildningsresor runt om i världen.

Ekot har avslöjat att pengar har lagts på dyra krogbesök, medeltida fäktning och engelsk ligafotboll

Just nu befinner sig en delegation från Svenska kyrkan i Lysekil i Rom under ledning av kyrkoherde Hans Wolfbrandt, något som Lysekilsposten var först med att berätta

Sammanlagt ska de vara i Rom i tre dagar och har bland annat träffat katolska kyrkans högste representant, påven Franciskus. 

– På grund av situationen vi har idag så tycke vi det här var en bra idé. Vi har många katoliker i Lysekil på grund av flyktingströmmarna, säger Hans Wolfbrant.  

Enligt Wolfbrant kostar resan någonstans mellan 3 000 och 5 000 kronor per person. Det skulle innebära att Lysekils stift betalar upp emot 100 000 kronor för resan. Och det är medlemmarna i Lysekils stift som får stå för kostnaden. 

– Det är kyrkoavgiften, det är budgeterade medel. Det är inte något orimligt om man får säga så. Det här är en ringa kostnad jämfört med vad kurser kostar i Sverige. 

Sedan Lysekilsposten avslöjade resan till Rom har reaktionerna varit häftiga. Många uttrycker att man nu tänker lämna kyrkan. Hans Wolfbrant säger att det ofta är billigare att resa till ett europeisk land än till exempel Stockholm. 

– Det här sättet att vara internationell tycker inte jag det finns någon kritik mot, däremot finns kritik om man missbrukar medel eller lever i överflöd. 

Vad får ni för erfarenheter av besökte i Vatikanen?

– Den stora erfarenheter är att kyrkan är global, vi blev presenterade för påven i går. Och det var en stor upplevelse för många av oss

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".