Johan Melander Hagberg och Camilla Nygren.
Johan Melander Hagberg och Camilla Nygren. Foto: Sveriges Radio

Rädda Barnen: Bestörta men inte förvånade

Rädda Barnen: Samhället har svårt att skydda barn och unga
6:14 min

P4 Väst kan i dag avslöja hur en dömd sexbrottsling fått anställning på behandlingshem. Rädda Barnen efterlyser mer kunskap. 

I flera inslag har P4 Väst berättat om hur en sexbrottsdömd man fått jobb där det ingår att träffa unga. 

Johan Melander Hagborg arbetar som psykolog på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer. Han är inte förvånad över att tjejer på behandlingshem kan utsättas för brott. . 

– Tyvärr har vi sett att samhället har svårt att skydda unga. Vi är givetvis bestörsta men på ett sätt inte förvånade, säger Johan Melander Hagberg. 

Camilla Nygren, också från Rädda barnen, efterlyser större kunskap. för att bättre skydda ungdomarna.

– Det handlar om en fungerande helhet. Det handlar om skydd mot bland annat sexuella övergrepp. Att man har en skola som uppmärksammar utsatta barn, det finns skolhälsovård som är tillgänglig. Det finns en sjukvård som förstår och ser när barn har blivit utsatta. 

Hur fungerar det här skyddet?

– Det är olika och det är också ett bekymmer. Vi har länge uppmärksammat situation för utsatta barn. Och det som är så sorgligt är dubbelgrymheten i att det är ungdomar som redan varit med om svåra saker, det är de som utnyttjas av förövare som brukar vara duktiga på att söka upp dem. 

– Samhället behöver på flera nivåer stor kunskap om hur vi tar hand om barnen. 

Mer om P4 Väst granskar: Sexbrottsdömd jobbade på behandlingshem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".