Mats Björnetun, vid ett hinder för fälttävlan.
Mats Björnetun vid ett av sina fällbara hinder som räddar liv på fältryttare. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio

Hans uppfinning kan ha räddat livet på ryttare

Mats Björnetun: Äntligen har intresset vänt
1:36 min

En ung irländsk OS-ryttare överlevde för några veckor en ridolycka i en internationell fältävlan på Irland. Det kan han tacka Frändeforsföretagaren Mats Björnetuns för. 

Bara i år har tre dödsolyckor inträffat i världen i fältritt. En av orsakerna har varit de fasta hindren som används i internationella fältrittävlingar. 

En irländsk man kunde ha blivit det fjärde dödsfallet för några veckor sedan. Men Mats Björnetuns uppfinning räddade hans liv. Fallet finns på Youtube som snart haft över 90 000 visningar.

-- Jag har kämpat med det här sedan 2008. Äntligen har min uppfinning slagit igenom, säger Mats Björnetun, ägare till Mim Constructions i Frändefors.

Motståndet har framförallt kommit från det engelska ridsportförbundet som varit starkt konservativa till att använda fällbara hinder. Men efter alla dödsolyckor har nu även England vänt i frågan. Därmed har de också fått med sig resten av ridsportvärlden.

Nio av Björnetuns fällbara hinder kommer finnas med under OS i Rio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".