Chockdyr kräftskiva efter dåligt väder

1:51 min

Det ovanligt dåliga vädret för augusti månad har gjort att skaldjursfiskarna inte kunnat komma ut med sina båtar på samma sätt som förut. Priset har därmed ökat dramatiskt.

Det blir tufft ekonomiskt för den som vill arrangera en kräftskiva i år.

På Smögens fiskeauktioner sköt priserna i höjden och under morgonen såldes de stora havskräftorna för hela 564 kronor/kilot. 

– Då tillkommer moms och sedan ska den som har köpt produkten ha ersättning för sitt arbete, så det hamnar ju något över innan det hela är färdigt, säger Henrik Johansson, vd på Smögens och Stockholms fiskeauktioner till P4 Väst.

Det betyder att priset för konsumenterna är ännu högre. Hos en av fiskehandlarna i Uddevalla är priset på de mindre havskräftorna 498 kronor per kilo och 595 kronor för de större. Normalpris på havskräftor brukar ligga på mellan 250 kronor/kilot.

Vad är den stora anledningen till att priserna?

– Det är det som våra fiskare brukar kalla överfallsvärde, som har rått hela veckan. Det har bara kommit ut ett fåtal fiskare och de har riskerat både liv och lem. Volymerna har blivit väldigt små och har inte harmonierat med efterfrågan. Den lilla volymen har kraftfullt understigit efterfrågan, säger Johansson.

Även priserna på räkorna har varit höga. I morse såldes räkorna för 270 kronor/kilo.

– Det är tämligen högt, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista