Svenskt brons i orienterings-VM

1:07 min

Det var en närmast magisk inramning när solen sänkte sig i Strömstad på söndagskvällen. Sprintstafetten avslutade helgens sprinttävlingar. Sverige ledde efter tre sträckor men tappade på sista sträckan till en bronsplats. Medaljen var första svenska VM medaljen någonsin i sprintstafett.

Trots att Sverige tappade ledningen på sista sträckan när de i praktiken varit på väg mot ett guld var det ett mycket glatt och nöjt lag som alltså knep bronset. Detta efter att Danmark, som avslutade med urstarka Maja Alm, samt Schweiz tagit sig förbi Sverige på sista sträckan. Trots tappet var alltså laget glada för bronset.

- Jag har varit med några sprintstafetter där vi haft stolpe ut så vi har verkligen förtjänat den här medaljen, konstaterade Jonas Leandersson efter loppet.

Stafetten var mixad med två damer och två herrar i varje lag och Sverige låg bra med i täten de två första sträckorna som genomfördes av Lina Strand och Gustav Bergman. På den tredje sträckan genomförde Jonas Leandersson ett kanonlopp där han förde upp Sverige i ledning och hade en lucka ner till förföljarna vid sista växlingen. Helena Jansson kunde dock inte svara mot Danmarks och Schweiz attack utan kom in i mål på en tredje plats.

Efter två lyckade tävlingar i Strömstad centrum, både sportsligt med sammanlagt två svenska medaljer samt arrangörsmässigt, flyttar nu VM-tävlingarna till Tanum och mer traditionell orientering. Närmast tisdag då medeldistansen kommer att avgöras. Då kliver också stjärnan Tove Alexandersson in i tävlingarna. Tove som sparat sig under sprinttävlingarna med sikte på de traditionella distanserna.