Jan Andersson i Lysekils hamn. Foto: Jens Wingren
Sveriges Radios Brysselkorrespondent Jan Andersson tror inte att EU kommer att prioritera den marina nedskräpningen. Foto: Jens Wingren/Sveriges Radio

Lysekilssonen om livet som utrikeskorre

Jan Andersson: Man är ju en politiknörd
3:09 min

Jan Andersson har under två år varit Sveriges Radios utsände i Bryssel. Idag är han på hemmaplan och berättar om livet, politik och terrordåd.

– Jag ville ha ett kul jobb. Jag ville jobba i ett annat land, med en typ av journalistik man inte gör hemma. Sen är politiken spännande, jag är en politiknörd, berättar Jan Andersson.

Idag har Sveriges Radio årlig träff på Södra teatern i Stockholm, där lyssnarna får möjligheten att träffa alla deras korrespondenter från runt om i världen.

Självklart kommer Lysekilssonen och den tidigare P4 Väst-medarbetaren Jan Andersson, dessa dagar stationerad i Bryssel, att vara på plats och berätta om sin tillvaro.

– Dagarna börjar tidigt, då kollar jag på olika nyhetsappar. Sen blir det frukost, gärna havregrynsgröt. Efter det åker jag kanske till EU-högkvarteret om jag är i Bryssel. Eller så bevakar jag något möte, berättar Jan Andersson.

Men, för Jans del har inte de två åren han varit stationerad i Bryssel bara bjudit på arbete kopplat till politik och EU-samarbetet. Under tiden har också flera blodiga dåd ägt rum på flera platser i Europa.

– Det värsta är ju terrordåden. Jag åkte till exempel från Bryssel till Paris på natten efter dådet på musikklubben Bataclan. Då visste jag ju inte vad vi skulle komma fram till, uppgifterna var knapphändiga.

– Att sen stå där och sända, timme ut och timme in, det är klart det är en press. Men jag tror inte att kommer ju aldrig förstå vad som hände där inne på klubben, avslutar Jan Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".