Skylt med MSBs logga. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT

Dålig krisberedskap i Sverige

1:42 min

Vi bör kunna klara oss i några dagar med mat, vatten och värme om det skulle uppstå en kris. Men här i Sverige är vi dåligt förberedda.

I Tysklands nya civilförsvarsstrategi ingår att alla tyskar ska bunkra dricksvatten och mat för tio dagar i den händelse krig eller en krissituation skulle uppstå.

Sådana rekommendationer finns inte i Sverige, men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att vi måste kunna klara oss själva utan samhällets stöd, om det skulle uppstå en kris och nu är nya rekommendationer på gång.

– Vi har ett uppdrag från MSB i att utbilda människor att klara sig 72 timmar, det vill säga tre dygn, säger Pekka Kaukonen på Civilförsvarsförbundet.

Vad är det vi ska förbereda oss på?

– Vi måste bunkra upp för att klara våra basbehov. Vi måste ha vatten, mat, värme, information och sömn, säger Pekka Kaukonen.

Här i Sverige är vi inte särskilt krismedvetna, menar han.

– Nej, tyvärr inte. Vi har nog invaggats i en trygghet och tror att det inte händer oss.

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med säkerhet, både till vardags och vid kriser i samhället. Förbundet är en civil del av den svenska krisberedskapen. På deras hemsida finns råd och tips om hur du kan förbereda för en kris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista