Företaget Vbg Group följer trenden

1:23 min

Sverige är världsbäst i ekonomi -det kunde vi höra analysexperter säga för någon dag sedan. Här i området har Vänersborgsföretaget Vbg Group ökat sin försäljning på lastbilsdelar och fått sitt bästa halvårsresultat sedan 2008.

- Ett skäl är att vi har en stor efterfrågan i Europa på tunga lastbilar och det är den viktigaste marknaden för verksamheten i Vänersborg. Försäljningen har ökat med tvåsiffriga procental de senaste 12 månaderna och kommer resultatet, säger Anders Birgersson som är vd för Vbg Group.

Det finns ett uppdämt behov av nya lastbilar eftersom lastbilsparken är relativt gammal och det ger fart till industrin.

Det är fler människor i jobb än tidigare och många känner att de är trygga med sin ekonomi. Bland annat för att det är låga räntor och att värdet på bostaden bara ökar. Då köper hushållen nya bilar. Enligt Branschorganisationen Bilsweden kommer det att bli rekord i år och då finns det siffror sedan 1942. Prognosen är 375 000 nyregistrerade bilar i år.

-Det är all time high. Det kommer också att finnas behov av bilar i framtiden för svenska samhället bygger på att du har tillgång till bil, säger Bertil Moldén som är vd för branschorganisationen Bilsweden.

De svenska hushållen har pengar och spenderar dem. 

- En anledning är att det är ett rekordlågt antal varsel om uppsägningar just nu. Det gör att svensken som har jobb känner sig relativt trygg, säger Bertil Moldén.