"Den klassiska vänstersplitringen har fått en ny dimension"

Med anledning av Dan Gahnströms avhopp från Vänsterpartiet och partiets till synes kaotiska tillstånd levererar SR Västs politiske kommentator här en kommentar:

”Det ringde en vänsterpartist idag och var bekymrad. Han hade inga planer på att hoppa av partiet men han var orolig för att hans parti dräneras på erfarenhet och kompetens och han använde ordet katastrof.

Det ringde en annan vänsterpartist, trogen Lars Ohly och partiledningen, och beskrev Dan Gahnström som en gammal partisprängare. Hon syftade på hans bakgrund i moskvatrogna apk som bröt sig ur vpk, från ett k till ett annat.

Den klassiska vänstersplitringen har fått en ny dimension. Vägval vänster skulle bli ett forum för röd-grön debatt över partigränserna och miljöpartiet spelade sina kort väl, bjöd in till valsamverkan och annat samarbete och har nu två av Vägval Vänsters tyngsta vänsterpartister, Karin Svensson-Smith och Dan Gahnström, som medlemmar i sitt parti.

Vägval Vänster blir knappast ett riksparti men kan bli nya lokala partilistors moder. Det är rentav troligt.

Det är inte bara ännu en av historiens många vänstersplittringar vi ser nu, det är också en mer än 100 år gammal partistruktur som är i gungning, med partier som försöker livnära sig på gamla sanningar -och nya partier som lockar med nya sanningar.

Vi ser väljare som söker sig till nya partier eller flyttar allt snabbare mellan gamla partier, Vi ser politiker som byter parti, inte bara på vänsterkanten. Denna väljarnas och politikernas otrohet är från en demokratisk synpunkt faktiskt ganska spännande -ett slags livstecken.”

Kommentar: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se 
Tel: 0522- 67 00 55