Nytt vägmärke för betalväg

Problem med betalstationer på premiärdagen vid Svinesund

När betalsystemet startade vid Svinesundsbron på fredagskvällen blev det problem direkt. Problemet var att betalstationen på svenska sidan bara var förprogrammerad för svenska kronor, men de flesta bilisterna var norrmän som skulle hem och för dem blev de lång väntan på att få kvittot i norsk valuta.

Efter tre veckors gratisåkning var det på fredagskvällen dags att betala för sig om man vill åka över Svinesundsbron.

Klockan 20 trädde de nya avgiftssystemen i kraft och det blir avgifter i båda riktningarna.

Avgiften, det kostar exempelvis 20 kronor enkel resa med personbil, ska erläggas vid bemannade betalstationer. -Jag står just nu i en betalstation och det fungerar som förväntat. Men vi har vissa intrimningsproblem, vi har inte full kapacitet för kontantbetalningen, sade projektledaren Kjell Mårtensson till TT vid halvniotiden på fredagskvällen.

Valutastrul
Som tur var var trafikflödet då lugnt, köerna var hanterbara. Problemet var att stationen var förprogrammerad för endast svenska kronor. Men de allra flesta som skulle från Sverige till Norge var, av ganska naturliga skäl norrmän som ville betala i sin egen valuta. Och då blev det strul.

-Det tar tre gånger så lång tid att få kvittot i norsk valuta då. Det borde varit förprogrammerat för både svensk och norsk valuta, på svensk sida. Men det är ett programmeringsfel som ska vara avhjälpt under lördagen, trodde Mårtensson.

Rabatterade körfält
För dem som reser mycket eller pendlar finns speciella körfält med rabatter.

Den som vill fortsätta att åka gratis ett tag till, kan alltid ta sig över på den gamla Svinesundsbron en bit därifrån.

Här tas avgift bara för personbilar som färdas norrut. Södergående trafik är av tekniska skäl befriad från avgift ett tag till.

-Det är tillfälligt. På grund av sena eller ändrade beslut så har vi ännu inte fått den stationen dubbelriktad. Jag räknar med att det tar fem, sex månader till innan det är klart, sade Mårtensson.

Tunga fordon på över 3,5 ton får från och med fredagen inte alls köras på den gamla bron./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista