Den svenske konstnären Jonas Dahlberg på platsen för det planerade minnesmonument Memory wound vid Utöya.
1 av 2
Den svenske konstnären Jonas Dahlberg på platsen för det planerade minnesmonument Memory wound vid Utöya. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /
Utöyamonumentet
2 av 2
Det omdiskuterade Utöyamonumentet "Memory wound", av svensken Jonas Dahlberg Foto: Jonas Dahlberg Studio/Scanpix.

Utøyamonumentet stoppas av Norge

Den norska regeringen stoppar det omstridda minnesmärket för terrordådet på Utøya den 22 juli 2011. Anledningen är de skarpa protesterna från boende på orten, skriver NRK.

Det är konstnären Jonas Dahlberg från Uddevalla som ligger bakom minnesmärket "Memory wound", som består av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya. I juni stämdes den norska staten av lokalbefolkningen i ett försök att stoppa planerna på minnesmärket.

Kommunminister Jan Tore Sanner uppger för NRK att regeringen sätter stopp för Dahlbergs förslag för att gå ortsborna till mötes.

-Vi vill slippa en upprivande rättstvist som skulle innebära en svår börda för många, säger han, och tillägger att man hoppas kunna hitta ett annat minnemärke än det som ursprungligen var tänkt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".