Bildkollage av vildsvin, älg, varg, rådjur och kungsörn.
Fem av djuren som man är skyldig att polisanmäla om man krockar med. Foto: Pontus Lundahl, Hasse Holmberg, Jonas Ekströmer, Tomas Oneborg, Patrick Pleul, TT

Så gör du om du krockar med vilt

Jakttider och tidig höst betyder mycket vilt längs vägarna. Jägaren Matilda Hermansson vet vad du ska göra om olyckan är framme.

Om olyckan är framme och ett vilt är skadat så ringer du till polisen, och märker ut var det har hänt. Men gå inte ur bilen exakt vid olyckan!

Melinda Hermansson är jägare och arbetar med eftersök av vilt som skadats efter bilolyckor.

– Ring alltid 112, ring inte något annat nummer för då hamnar du i en telefonkö och risken är stor att du tröttnar och åker iväg, säger hon.

Faran med att inte rapportera ett skadat djur är att du dels riskerar att åka dit för smitning, vilket är ett brott.

– Sen är det farligt för att ett skadat djur ska komma tillbaka upp på vägen och orsaka andra olyckor, säger Melinda Hermansson.

Sedan är märkningen en mycket viktig del av rapporteringen om du har kört på ett djur. 

– Du kan använda viltremsan om du har en sådan, men de flesta använder en plastpåse som de knyter runt något nära olyckan. Och ibland får man använda en stor gren som man kör ner i marken om man inte har något annat, säger Melinda Hermansson.

Hon vill varna för att ett djur som skadats vid en bilolycka kan vara mycket farligt. 

– Därför ska du inte gå ut och markera var olyckan har skett på direkten. Sätt trippmätaren på noll och kör cirka 3-400 meter och markera där.

Fakta: Anmäl vid olycka

De nio djur som du alltid ska rapportera om du har kört på är: 
Björn
Varg
Lo
Järv
Utter
Älg
Rådjur
Hjort
Vildsvin
Mufflonfår
Örn


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".