Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

Trollhätteadvokat utesluts efter varningar

Först blev advokaten varnad för sitt olämpliga uppträdande i rätten. Sedan portades han från Vänersborgs tingsrätt. Nu utesluts han ur Advokatsamfundet, ett beslut som han kommer att överklaga. 

Trollhätteadvokaten Jan Urwitz utesluts ur Advokatsamfundet med omedelbar verkan.

– Det är obegripligt att en engagerad advokat som visar engagemang för barnets bästa i svårare vårdnadstvister blir utesluten, säger Jan Urwitz till P4 Väst.

En advokat som utesluts ur samfundet kan till exempel inte verka som offentlig försvarare, vilket i praktiken gör det omöjligt att ägna sig åt yrket.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg vill inte uttala sig till P4 Väst, utan hänvisar till beslutet som fattats. Enligt Ramberg är det normalt en person om året som utesluts ur samfundet, men hon öppnar för att det kan bli fler i år. 

Bakgrunden till uteslutandet är att Vänersborgs tingsrätt tyckt att Urwitz har betett sig illa under en förhandling i tingsrätten. Händelsen utspelade sig i juni 2015, då tingsrätten ansåg att Urwitz uppträdde olämpligt och oskickligt. Han ska ha gapat och uppträtt nedlåtande i rättssalen. Urwitz portades i samband med det från Vänersborgs tingsrätt, ett beslut som Högsta domstolen ställde sig bakom.

Redan innan händelsen 2015 har Jan Urwitz blivit varnad för liknande händelser, utspelade under åren 2010, 2012 och 2013.

Jan Urwitz säger att han kommer att överklaga beslutet om uteslutning så fort som möjligt och att många har hört av sig under dagen och inte förstår någonting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".