Ljungskiles ordförande Erland Holmdahl på Uddevalla Arena.
LSK:s ordförande är en av flera styrelseledamöter som ställt personliga säkerheter för att garantera nya banklån till klubben. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio

Styrelsen går i borgen för LSK:s nya banklån

Ordföranden: Det är inget risktagande
2:25 min

Ljungskile sportklubb har fått skuldnedskrivning på de gamla banklånen och nya lån är på väg. Som säkerhet går klubbens styrelse in med privata garantier. 

– Nu har vi genom en uppgörelse med en ny bank lyckats säkerställa, tack vare att styrelsen gått in och ställt personliga säkerheter, att vi kan få in pengar i kassan och därmed börja göra rätt för oss, säger LSK:s ordförande Erland Holmdahl. 

Du och andra styrelseledamöter går in med privata säkerheter för att garantera nya lån. Vad innebär det för dig?

– För mig är det inget risktagande, utan vi kommer att klara av detta. Vi har säkerheter i klubben, i LSK:s fastighet, och vi har också företagsinteckningar. Det är inga pengar vi i styrelsen betalar, utan vi ställer upp med en säkerhet. Jag känner mig väldigt trygg med att det kommer bli en bra lösning för alla parter, säger Erland Holmdahl. 

Sedan början på 2016 går Ljungskile igenom vad man kallar en intern rekonstruktion. Det handlar dels om att få ned skulderna, dels om att få in nytt kapital. För ett par veckor sedan blev det klart att klubben bryter med den gamla banken, Swedbank, och istället ingår avtal med Tjörns sparbank.

Vad är det ni behöver från den nya banken?

– Pengar.

Pengar till vad?

– Pengar till att betala leverantörsfakturor. När de sportsliga framgångarna har uteblivit, har det blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Men vi jobbar på att komma tillrätta med det, säger Erland Holmdahl. 

I slutet på förra veckan landade en obetald faktura i Uddevalla tingsrätt, där Ljungskile och en sportkedja är oense om en faktura. Samtidigt tvistar LSK med förre tränaren Tor-Arne Fredheim om storleken på en bonus som ännu inte har betalats ut.

Enligt ordförande Erland Holmdahl väntar nu förhandlingar med ytterligare fordringsägare innan ekonomin, förhoppningsvis, kan komma i balans till nästa år.

– Vår ambition är att det ska vara över då. Så att vi kan fokusera på allt som är så roligt med den här klubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".