Getter på Svante Kaijsers lantbruk
1 av 2
Getter på Svante Kaijsers lantbruk Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Svante Kaijser i stallet
2 av 2
Svante Kaijser, ekobonde i Halltorp Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Bönder varnar för USA-avtal

2:19 min

Svenska bönder kommer att få hård konkurrens av billiga importerade livsmedel från USA, där man inte har samma regler för att skydda djuren och miljön som i Sverige och EU. Varningen kommer från bönder och veterinärer.

Vi kommer också att få en spridning av farliga resistenta bakterier, menar Svante Kaijser är ekobonde och mejerist i Halltorp i Trollhättan. Det handlar om det frihandelsavtal, TTIP, som håller på att förhandlas mellan EU och USA.

-Det är vissa saker som gör en riktigt orolig, säger Svante Kaijser.

-Det handlar om produktionsmetoder som inte är tillåtna här, men som är tillåtna i USA. Om man sänker kostnaderna på bekostnad av djur och miljö, så är det ju inte alls bra.

Svante Kaijser driver ekologisk växtodling och föder upp getter, som ger mjölk och ost i familjens gårdsmejeri. Och han är orolig för vad som kan bli följden av det avtal om frihandel, TTIP, mellan USA och EU, som är till för att stimulera handeln genom att ta bort tullar och handelshinder.

Om avtalet godkänns enligt förslaget, så kommer kött, mjölk, kyckling, ja all mat som produceras inom EU att få hård konkurrens av amerikanska varor, som är billigare därför att djuren har ett sämre skydd än vad de har i Sverige och EU. Det kan till exempel bli fritt fram för kyckling som doppas i klor för att rena den efter slakten.

– Äckligt, säger Svante Kaijser, men menar att det finns sådant som är ännu värre:

-Det som jag tror att alla konsumenter borde tänka på , inte bara jag, det är det här med antibiotikaresistens. Att i USA använder man antibiotika i förebyggande syfte. Man kan använda mindre byggnader, tränga ihop djur på en mindre yta, och så ger man dem penicillin i förebyggande syfte så att dom inte ska bli sjuka, och på det viset kan man få fram mer kött i mindre och sämre byggnader.

Att blanda penicillin i djurfoder är förbjudet inom EU, bland annat därför att det driver fram nya stammar av bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika- och det kan förstås bli riktigt farligt eftersom antibiotika är det enda vi har mot vissa dödliga sjukdomar, som är orsakade av bakterier.

Svante Kaijser får medhåll av Bo Algers, professor emeritus i veterinärmedicin, som är aktiv i debatten om TTIP.

-Jag tror att det kan göra att utvecklingen mot ett bättre djurskydd i Europa stannar av fullständigt. Vi har ju till exempel inga specifika regler för mjölkkornas välfärd i EU. Men det är ju möjligt att såna förslag inte kommer om det finns ett avtal med Nordamerika på plats, så i den meningen kan det ju innebära en försämring för mjölkkorna i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista