Martin Saliba.
Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: P4 Väst / Scanpix / TT

Bekräftat: Dömde trippelmördaren Martin Saliba gripen

UD:s Karin Nylund om gripandet i Libanon
0:41 min

Den efterlyste och dömde trippelmördaren Martin Saliba har gripits i Libanon, detta bekräftar polisens FAST-grupp. 

Martin Saliba är gripen. Det är polisens FAST-grupp som säger att en person är gripen för att ha begått ett trippelmord och att det inte finns någon annan som det kan vara. 

Även UD:s presstjänst bekräftar att en man i 25-årsåldern som är internationellt efterlyst har gripits, men vill inte säga om det rör sig om Martin Saliba. Det säger Karin Nylund, vid UD:s presstjänst till P4 Väst. 

Enligt uppgifter till P4 Väst ska Martin Saliba ha gripits i helgen. Han ska nu vara frihetsberövad i väntan på eventuellt beslut om utlämning. Nu är det upp till libanesiska myndigheter att ta ställning till om han ska utlämnas till Sverige, där han ska avtjäna sitt livstidsstraff.  

Men om det blir någon utlämning är långt ifrån säkert. Svensk polis meddelade i juni att Libanon inte vill lämna ut Martin Saliba. Men det hindrade inte justitiedepartementet att begära Martin Saliba utlämnad, något P4 Väst berättat om tidigare

– Vi har varit i kontakt med libanesiska myndigheter och de har svarat att de inte tänker lämna ut honom, sa Sten-Rune Timmersjö, chefen för grova brotts-roteln i Trollhättan då.

Martin Saliba har varit på flykt sedan han avvek från hovrättsförhandlingarna i januari i år. Sedan dess har han levt ett liv i hemlighet. 

Men på senare tid har han blivit allt mer offentlig. I somras trädde Martin Saliba fram för tidningen Hänt i Veckan. 

– Just nu lever jag ett helt vanligt liv, jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver, sa han då till tidningen

Och under hösten har Martin Saliba blivit allt mer aktiv på sociala medier. Vid flera tillfällen har han publicerat bilder på sig själv när han är intim med en kvinna. 

Det var mars förra året som tre personer hittades skjutna i centrala Uddevalla. Kort efter kunde bröderna Mark och Martin Saliba gripas misstänkta för mord. 

Martin Saliba friades av Uddevalla tingsrätt men dömdes senare till livstids fängelse av hovrätten. Men innan domen föll flydde Martin Saliba via Danmark och Turkiet till Libanon. Han har sedan dess varit internationellt efterlyst. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".