Thomas Bodström.
Thomas Bodström. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Tidigare justitieministern om Saliba: Löfven kan ha påverkat

Bodström: 50-50 att Saliba lämnas ut
1:47 min

Trippelmördaren Martin Saliba har gripits i Libanon. Ett möte mellan statsminister Stefan Löfven och den libanesiske premiärministern kan ha påverkat fallet, tror förre justitiministern Thomas Bodström. 

I förra veckan träffade statsminister Stefan Lövfen den libanesiske premiärministern Tammam Salam i New York, i samband med att FN:s generalförsamling öppnade. Thomas Bodström tror att frågan om Martin Saliba kan ha varit uppe vid mötet. 

– Det kan den mycket väl ha varit. Jag var själv inblandad i sådana diskussioner ibland när jag träffade ministrar från andra länder. I länder som Sverige, som har ett oberoende rättsväsende, betyder det inte så mycket. Hur det är i Libanon vet jag inte. Det kan vara så att det är regeringen i Libanon som beslutar om utlämning. Är det på det sättet kan det förstås påverka läget att Stefan Löfven har träffat sin libanesiske kollega, säger han. 

Polisen bekräftar idag för P4 Väst att det är den dömde trippelmördaren Martin Saliba som har gripits i Libanon. Svenska regeringen jobbar nu för att få Saliba utlämnad från Libanon. 

Men enligt Justitiedepartementet försvåras en eventuell utlämning av att det inte finns något utlämningsavtal mellan länderna. Martin Saliba är dessutom medborgare i Libanon, vilket kan komplicera saken ytterligare. 

– Det är få länder som lämnar ut sina egna medborgare. Sverige gör det ibland inom EU, men då är det väldigt strikt kontrollerat. Jag är tveksam till att Sverige skulle lämna ut en svensk medborgare till Libanon.

Och om Sverige inte lämnar ut sina medborgare till Libanon, kan det bli svårt att övertyga Libanon att lämna ut en av sina medborgare, tror Thomas Bodström: 

– Det där är nästan alltid ömsesidigt. Man tycker att "antingen gör vi likadant eller inte alls". Det är långt ifrån säkert att Martin Saliba kommer att bli utlämnad, säger den tidigare justitieministern. 

Vad tror du kommer att hända? 

– Tidigare har jag sagt att Libanon inte kommer att lämna ut en libanesisk medborgare. Nu är nog chansen 50-50, eftersom han är gripen, säger Thomas Bodström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".