Vargar på Kolmårdens djurpark.
Vargar på Kolmårdens djurpark. Foto: Anders Wiklund/TT

Rättegång mot Nordens arks vd inleds i dag

Tahir Yousef: Till slut hände det som inte fick hända
1:43 min

I dag står Mats Höggren, numer vd för Nordens ark, inför rätta misstänkt för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Han förnekar brott.

Nordens arks nuvarande vd Mats Höggren var zoologisk chef på Kolmården när vargarna dödade en kvinnlig skötare 2012. Enligt åklagaren har djurparken och den tidigare chefen Mats Höggren brustit i säkerhetsarbetet i och kring varghägnet. 

Kolmårdens djurpark hade som idé att skapa en mötesplats där intresserade besökare kunde komma i närkontakt med vargar. Och de vargar som befann sig i det aktuella hägnet hade sedan födseln haft nära kontakt med människor.

En av de som hade jobbat med vargarna sedan de var valpar var den 30-åriga djurskötaren.

Åklagarens utredning visar att under årens gång hade det inträffat flera mindre allvarliga incidenter där vargarna i hägnet gått till attack mot besökare och personal men att djurparken inte bedömde incidenterna som allvarliga och därför inte vidtog de nödvändiga åtgärderna

Till slut hände det som inte fick hända.

Söndagen den 17 juni 2012 gick den kvinnliga djurskötaren ensam in i hägnet. Hon kommunicerade med kollegor utanför via en komradio som hon hade med sig. Efter ett tag tystnar radiokommunikationen och då börjar arbetskamraterna ana oråd, och de tar sig till hägnet. Men det var redan för sent.

Händelsen skapade en hel del uppmärksamhet eftersom det var första gången på nästan 200 år som en människa dödats av vargar i Sverige.

Fyra år efter attacken står nu den tidigare chefen Mats Höggren och djurparken åtalade för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till annans död. Åklagaren menar att chefen och djurparken brustit i sitt arbetsmiljöansvar och genom oaktsamhet orsakat djurskötarens död.

Både den tidigare chefen och djurparken förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".