Varg på Kolmårdens djurpark
Varg på Kolmårdens djurpark Foto: Anders Wiklund/TT

Expert: Dödsattacken i varghägnet kunde undvikits

Vargexpert: Dåligt sätt att hantera varg
3:37 min

En av världens ledande vargexperter Runar Naess är strakt kritik till hur Kolmårdens djurpark jobbat med sina vargar. Att inte ta seriöst på riskerna ledde till att djurskötaren från Borås dödades.

Den norska vargexperten Runar Naess har stor erfarenhet av kontakten med djurparksvargar. Han har läst förundersökningen inför rättegången och har också besökt Kolmården vid flera tillfällen. Han pekar på en rad fel som han tycker begåtts i hanteringen av vargarna.

I ett inlägg på facebook har han skrivit om händelsen. "Det har inget att göra med vargar och allt att göra med människor och pengar".

Runar Naess lägger ingen skuld på djurskötaren som avled utan på rutinerna och sättet att jobba i djurparken. En kedja av fel gjorde att olyckan inte var oväntad menar han.

– Både ett dåligt sätt att hantera varg på och ett dåliga säkerhetsrutiner, då var det nästan garanterat att det skulle hända något.

Förutom ensamarbetet bland vargarna så är han kritiskt till att djurskötarna har agerat ledare för att dominera vargarna.

– Problemet att vara en tuff ledare som går in och straffar och hotar är att en dag kanske vargen inte tycker att det är trevligt längre. En varg har inget problem att ge tillbaka. Och ett angrepp har vi ingen chans att stå emot. Det är en dålig strategi att ge sig in på överhuvudtaget, säger Runar Naess.

Vargexperten ser inte något problem med att Kolmården tagit med besökare in till vargarna. Problemet var att verksamheten växte och säkerhetstänkandet inte följde med.

– Man skulle haft det i mindre skala så personal och säkerhet hänger med.

Runar Naess tror inte rättegången kommer att leda till någon förändring för de som jobbar med varg.

– Skadan är skedd. Inget kommer att få offret tillbaka. Men ansvaret kan bli lagt där ansvaret hör hemma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".