Miljonfallskärm oväntad utgift

Bohuskommunerna har drabbats en kalldusch i form av miljonkostnader för skattebetalarna, i samband med att kommunalförbundet BOSAM läggs ner.
Den första juli tog Kommunalförbundet Fyrbodal över i hela vårt område och Bosam behövdes inte längre., därmed vill Bosams kanslichef lösa ut sitt fallskärmsavtal.

Det handlar om kanslichefen och uddevallabon Pege Schelander i kommunalförbundet BOSAM - bohuskommunernas samarbetskommitté. Som har funnits som utrednings- och projektorgan ända sedan 1971. Schelander har arbetat där nästan lika länge som ledande figur. Genom att nya Fyrbodals kommunalförbund tagit över arbetsuppgifterna för hela vårt område från 1 juli upphör BOSAM. Och därmed Pege Schelanders jobb som kanslichef där. Nya Fyrbodalförbundet har redan en annan chef.

Och plötsligt, i sista stund, dök ett anställningsavtal upp ur gömmorna. Från 1994. Som ger Pege Schelander en uppsägningslön under ett och ett halvt år på nästan en miljon kronor. 985 000 inklusive sociala avgifter. Hans månadslön är 41 300.

Styrelsen för BOSAM - en lång rad ledande bohuslänska kommunpolitiker - står nu inför ett delikat dilemma. Man tvingas betala ut en miljon kronor i onödan. Alternativ ett är låta Schelander arbeta kvar ett halvår till - som är uppsägningstiden - och sedan få den avtalade uppsägningslönen. Alternativ två är att låta BOSAM leva vidare den tid som behövs, enbart för Schelanders skull, och skapa arbetsuppgifter för honom. ”Ett slags konstgjord andning”, säger en annan BOSAM-anställd.

”Det är som att välja mellan pest och kolera”, skriver en tanumspolitiker i BOSAM:s styrelse.

Vice ordföranden i BOSAM, moderaten Mats Abrahamsson i Sotenäs, säger till Sveriges Radio Väst: ”Vi hade ingen aning om det här - det känns som en spann kallt vatten. Vi sitter fast i skiten.”

STR Radio Väst har förgäves sökt kommentarer från Pege Schelander själv och från BOSAM:s ordförande, kommunalrådet Lennart Björk i Uddevalla.
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista