Rebecka Dryselius, sjuksköterska på Näl.
Rebecka Dryselius, sjuksköterska på Näl. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Inga överbeläggningar på Näl under första vitesdagen

"Det är ett måste"
1:32 min

Det är helt nödvändigt att det från och med i dag, den 1 oktober, är överbeläggningsförbud inom Nu-sjukvården. Det säger sjuksköterskan Rebecka Dryselius på Näl.

Arbetsmiljöverket förbjuder från och med nu att patienter vårdas i korridorer eller dagrum inom Nu-sjukvårdens medicinområdet, annars väntar vite på hundratusentalskronor.

På lördagsförmiddagen finns det heller inga överbeläggningar på medicin inom Nu-sjukvården, säger Niklas Claesson, som kommunikationschef till P4 Väst.

Sedan beslutet kom från Arbetsmiljöverket i somras har Nu-sjukvården jobbat mer aktivt med att minska överbeläggningarna och ett nytt arbetssätt har gjort att det i september knappt har varit några överbeläggningar alls, vilket enligt sjukhusledningen är fantastiskt bra.

Det är en nödvändighet med ett överbeläggningsförbud, menar sjuksköterskan Rebecka Dryselius, som annars funderat på att sluta:

– Det måste vara ett förbud mot överbeläggningar för att vi ska orka och vara säkert för patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".