Ulf Stenberg, vd Uddevalla hamn
Ulf Stenberg, vd Uddevalla hamn Foto: Privat

Enklare handel bra för Uddevalla hamn

"Det skulle gynna den svenska industrin"
1:32 min

En dröm för industrin eller ett hot mot konsumentskydd och miljö? Frihandelsavtalet TTIP väcker känslor. Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn ser möjligheter med TTIP.

Det är bra att ta bort handelshinder för att kunna exportera mer. Det tycker många företagare, som bedriver handel med USA, om de omdebatterade planerna på frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA.

Avtalet får kritik från ekobönder och veterinärer, som bland annat befarar att lågprisimport från USA kommer att bli en svår konkurrent till de bönder som satsar på kvalitet och djurhälsa.

Men i hamnen i Uddevalla skulle godsvolymerna växa, tror Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn.

I hamnen hanteras ungefär en miljon ton gods om året. En del av detta består av spannmål som skeppas till Nordamerika. Om TTIP-avtalet blir verklighet, avskaffas dagens tullar och bestämmelser och det blir enklare och billigare att både exportera och importera. Och då växer förstås volymerna med ett antal procent- det är det som är meningen med hela avtalet: att stimulera handeln.

-Vi som en länk i logistikkedjan kommer definitivt att erbjuda våra kunder ett bättre setup och det kommer att gynna den svenska industrin. Om det är fem eller tio procent det är svårt att säga, säger Ulf Stenberg.

Men det finns många invändningar- amerikanska miljökrav och krav på till exempel djurens välfärd ligger långt efter Sverige och Europa. Risken finns att svenska bönder inte kan konkurrera med den amerikanska lågprisimporten. Och att amerikanska företag får ett alltför stort inflytande över miljökraven i Europa.

Ulf Stenberg säger att han är medveten om kritiken, men har förtroende för dem som förhandlar om avtalet:

 -Jag tror det kommer att kunna fungera att avtala om de sakerna, så att man inte ignorerar miljön eller de andra starka värden som varje svensk eller annan EU-stat har.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".