Gabriella Graflund
1 av 2
Gabriella Graflund. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Ett barn och en förälder tittar på en surfplatta tillsammans. Foto: Erik Nylander/TT
2 av 2
Våga prata med dina barn om vad som händer på internet, råder experten. Foto: Erik Nylander/TT

Experten: Prata med dina barn om sociala medier

"Vi frågar vad våra barn ätit till lunch men inte hur det är på nätet"
0:42 min

Barn är lika uppkopplade som vuxna och allt yngre barn använder sociala medier. Gabriella Graflund tycker att vi ska prata mer om sex och sociala medier med barnen.

Antalet groomingfall, alltså där vuxna tar kontakt med barn och unga i sexuellt syfta på internet, har ökat markant över tid.

– Tyvärr är jag inte förvånad över att det här händer. Det sker nog fler händelser än det skrivs om, just för att barn inte berättar, säger Gabriella Graflund som arbetar med frågor kring ungdoms- och nätkulturer med fokus på sociala medier.

– Vi frågar alltid våra barn vad de ätit till lunch men inte vad som händer på nätet, säger Gabriella Graflund.

Hon säger att det är svårt att se några konkreta varningstecken om ett barn utsätts för grooming och sexuellt ofredande på internet.

– Jag tycker att det handlar om att prata om det som är tabubelagt i tidig ålder. Vi pratar inte om sex med en 10-åring, för vi är inte där än som vuxna. Men på nätet är det på tal och där finns vuxna som tar kontakt, säger Gabriella Graflund.

När det kommer till riktigt unga barn som har tillgång till sociala medier tycker Gabriella Graflund att man som förälder ska ha rätt att kolla i sitt barns telefon.

– Man kan tycka att man läser privat text men då kan vi också se vad som pågår, och vi kan se hur våra barn beter sig på internet.

Men främst är det att vi pratar med barnen som är det viktiga.

– Vi måste våga fråga och börja föra en dialog om detta så kommer barnen börja våga prata.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".