Josefin Ulama och Jonas Olsson jobbar på Topp i Brålanda.
Josefin Ulama och Jonas Olsson jobbar på Topp i Brålanda. Foto: Privat

Jonas och Josephine får arbetsvana i Brålanda

Josephine Ulama, 20: Just nu trivs jag
1:03 min

Många unga söker sig till större städer för arbete eller studier. Men Jonas Olsson och Josephine Ulama har inte bråttom – båda har fått jobb i Brålanda.

Allt fler unga mellan 18-20 år får jobb enligt ny statistik som Arbetsförmedlingen presenterade i dag. Handeln och restaurangbranschen anställer flest unga – men inte överallt. På landsbygden kan det se annorlunda ut, som till exempel i dalsländska Brålanda.

– Brålanda är ju en väldigt liten ort, så många unga söker sig till Toppfrys för att få jobb, säger Josephine Ulama, 20 år som också bor i samhället.

Det finns en mataffär, ett slakteri och Riks Rasta men så mycket mer finns inte i Brålanda med drygt tusen invånare. Många söker sig därför in mot städerna.

Fem unga jobbar i dag på Toppfrys och på somrarna ännu fler då 60 medarbetare krävs för att ta hand om ärtskörden.

Jonas Olsson, 22 och från Trollhättan känner sig lyckligt lottad att ha ett jobb.

– Det kan man säga!

Så småningom vill de båda till en större stad men just nu vill de bara jobba för att fundera på vad det är de egentligen vill utbilda sig till.

På frågan om det finns en risk att de blir kvar i Brålanda nu när de fått jobb finns inte enligt de båda.

– Absolut inte, vi kommer att läsa vidare, säger de båda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".